Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa to jedna z tych potraw, która w wielu domach musi znaleźć się na wigilijnym stole. W zależności od regionu przygotowuje się ją w różny sposób. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis, w którym główną rolę odgrywają pieczarki i grzyby leśne. Danie zaserwowała z ziemniakami w stylu francuskim. Przepis pochodzi z 471. odcinka programu "Ewa gotuje"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku (wystarczy 10 minut). Następnie odcedzić i przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dusić do miękkości na wolnym ogniu przewracając od czasu do czasu.
W garnku roztopić łyżkę masła. Wrzucić drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać namoczone podgrzybki – wraz z wodą. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować przez 20 minut. Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i usmażyć drobno pokrojone pieczarki.
Zupę doprawić gałką muszkatołową i zmiksować. Dorzucić pieczarki. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą. Podawać z ziemniakami duszonymi w maśle. Na talerzu udekorować natką pietruszki.