Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów i marchewki, pachnąca kminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy i ciecierzycy.
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 70
Smaki Grecji!
Odsłon: 109
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2031
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 70
Smaki Grecji!
Odsłon: 109
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2031
Składniki
W garnku zagotować 2 litry wody Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, kapustę w paski, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do garnka. Chwilę gotować. Dodać kolendrę, kmin rzymski, kozieradkę, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać soczewicę i ciecierzycę. W razie potrzeby dolać wody – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Następnie dodać pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać pokrojona drobno lub startą na tarce paprykę. Zupę gotować, pod przykryciem, jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.