Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów i marchewki, pachnąca kminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy i ciecierzycy.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 22
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 466
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1490
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 152
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 22
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 466
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1490
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 152
Składniki
W garnku zagotować 2 litry wody Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, kapustę w paski, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do garnka. Chwilę gotować. Dodać kolendrę, kmin rzymski, kozieradkę, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać soczewicę i ciecierzycę. W razie potrzeby dolać wody – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Następnie dodać pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać pokrojona drobno lub startą na tarce paprykę. Zupę gotować, pod przykryciem, jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.