Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na sam dźwięk tej nazwy moje ślinianki produkują masę śliny. Najsmaczniejsza pomidorowa jaką jadłam - lekko ostra, lekko kwaśna, lekko słodka. Ulubiona zupa mojej rodziny! Zupa bez mięsa.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 97
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 259
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 97
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 259
Składniki
Przygotuj: - pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, kukurydzę, oliwę z oliwek, przyprawy. - Duży garnek na zupę, garnek do wyparzenia pomidorów, wrzątek (np. w czajniku).
Przygotowanie pomidorów: Zagotuj ok 2 litrów wody w czajniku. Ponacinaj pomidory na krzyż. Przełóż je do garnka. Zalej wrzącą wodą. Zostaw na 5 minut. W tym czasie pokrój na drobną kostkę cebulę i czosnek. Możesz również użyć blendera.
Po 5 minutach, wyjmuj po jednym pomidorze, obieraj go ze skórki. Przekrój pomidory na małe kawałki (np. ósemki). Wrzuć do miski. Nie pomijaj tego kroku. W przeciwnym razie będziesz się później męczyć z wyciąganiem skórek z zupy, co wpłynie negatywnie na całość. I zamiast zajadać ze smakiem, będziesz przeklinać na czym świat stoi ;)
Rozgrzej oliwę w garnku. Wrzuć do niego cebulę oraz czosnek. Lekko zarumień, co pewien czas mieszając. Dodaj w między czasie oregano. Wymieszaj. Zaopiekuj się również papryką...
...paprykę możesz pokroić na drobną kostkę lub użyć do tego blendera. Na zdjęciu przedstawione zostały dwa sposoby. W tym przepisie połączyłam paprykę krojoną o "blenderowaną".
Paprykę przełóż do garnka z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Przemieszaj. Przykryj pokrywką i duś 5 minut. Co pewien czas przemieszaj.
Po 5 minutach do garnka dodaj pomidory oraz sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą/chili. Wymieszaj.Gotuj 5 minut. Dodaj 1,5 litra wody. Opcjonalnie możesz dodać 1 lub 2 kostki rosołowe, ale nie jest to konieczne. Przykryj pokrywką, duś przez 15 minut. Co kilka minut przemieszaj. Pomidory powinny się powoli rozpadać.
Do garnka wkładamy kukurydzę. Ja dałam 2/3 dużej puszki, ponieważ uwielbiam kukurydzę w każdej ilości. Jeśli za nią nie przepadasz możesz dać mniej. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj 5 minut.
Do zupy dodaj 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wymieszaj. Gotuj 5 minut. Na koniec dodaj bazylię, wymieszaj.
I gotowe. Zupę możesz podawać z grzankami lub (co bardziej treściwe) z ryżem. Moi domownicy uwielbiają tę zupę z żółtym ryżem, przepis tutaj: https://smaker.pl/przepis-ryz-z-kurkuma,174858,bake-cook.html Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień :)