Do góry

Zupy Przepis na:

Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych.

Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438

Dodano:

Odsłon: 499

Dziś u nas poleca się zupka jarzynowa pyszna i zdrowa a to za sprawą kaszy pęczak jęczmiennej. Zupa sporo czasu się gotuje ze względu na żołądki ale to normalne jeżeli chce się aby były mięciutkie. Jak już dobrze wiecie jestem zupo maniakiem i mąż również bardziej jest za zupami no i w sumie nimi bardziej się człowiek najada. Pamiętam u mnie w domu rodzinnym też mama gotowała nam zupki bo zawsze krzyczeliśmy że chcemy polewkę tak właśnie mówiliśmy na zupki. Dziadziuś też nam zawsze gotował zupki, smak jego zup pamiętam do dziś.

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy pęczak jęczmiennej,
  • 520 g żołądków drobiowych,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy uniwersalnej,
  • 250 g mieszanki europejskiej,
  • 50 ml śmietany 30 %,
  • 25 g świeżej natki pietruszki,
  • 1 mały kawałek tłuszczu z gęsi.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jarzynowa z kaszą pęczak na żołądkach drobiowych.

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda. Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.

  2. Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.

  3. Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.

  4. Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 4 dni temu Domownicy lubią podroby?
Ja niestety nie znam nikogo , kto jada podroby i się brzydzą. Szkoda wielka , bo przecież to rarytasy ...I taka zupa to skarb :-)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń