Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438
Dodano: 23.02.2021
Odsłon: 499
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda. Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.
Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.
Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Domownicy lubią podroby?Ja niestety nie znam nikogo , kto jada podroby i się brzydzą. Szkoda wielka , bo przecież to rarytasy ...I taka zupa to skarb :-) Odpowiedzi: 3 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz