Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś u nas poleca się zupka jarzynowa pyszna i zdrowa a to za sprawą kaszy pęczak jęczmiennej. Zupa sporo czasu się gotuje ze względu na żołądki ale to normalne jeżeli chce się aby były mięciutkie. Jak już dobrze wiecie jestem zupo maniakiem i mąż również bardziej jest za zupami no i w sumie nimi bardziej się człowiek najada. Pamiętam u mnie w domu rodzinnym też mama gotowała nam zupki bo zawsze krzyczeliśmy że chcemy polewkę tak właśnie mówiliśmy na zupki. Dziadziuś też nam zawsze gotował zupki, smak jego zup pamiętam do dziś.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Składniki
Dzień wcześniej kaszę pęczak dokładnie wypłukać i namoczyć ją w dwóch i pół szklanki wody. Tuż przed przygotowywaniem zupy z kaszy odlać wodę przelać kaszę na sitko aby ociekła woda. Gdy już mamy przygotowana kaszę wtedy do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte żołądki drobiowe oraz od razu wsypać odsączona z wody kaszę. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do pełnej miękkości żołądków.
Gdy w wywarze żołądki i kasza są już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu dodać mieszankę europejską ( uwielbiam ją ponieważ ma duże warzywa ), wsypać swoją ulubioną przyprawę uniwersalną i jeśli macie to dodać tłuszcz z gęsi jeżeli nie ma można dodać łyżkę oleju, dodać również ziela angielskie oraz liść laurowy jak również suszoną włoszczyznę dla ładniejszego zapachu zupy i całość na wolnym ogniu od zagotowania gotować do miękkości ziemniaków oraz dodanych mrożonych warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wlać śmietanę.
Gdy już została wlana śmietana i szybkim ruchem zamieszamy całą zupę lekko ze śmietaną zagotować. Następnie wkroić umytą i pokrojoną świeżą natkę pietruszki również lekko zagotować i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.
Gorącą zupę można zajadać z kromka chleba można również posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła bardzo aromatyczna i w sam raz na chłodne zimowe dni. Jeśli lubicie zupy to polecam zupy z kaszą pęczak są one syte a i kasza pęczak jest bardzo zdrowa.