Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz tradycyjne dania obiadowe? Jarzynowa z klopsikami to klasyczna, sycąca zupa, którą pokochają wszyscy domownicy. Połączenie warzyw, aromatycznego bulionu i mięciutkich klopsików sprawia, że to danie staje się idealne na chłodniejsze dni.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 417
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 162
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 780
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 261
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 417
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 162
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 780
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 261
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16250
Składniki
Jedną cebulkę posiekaj i zeszklij na maśle. Zamocz bułkę w wodzie. Umyj i obierz warzywa na bulion. Przygotuj seler, pietruszkę, cebulę, pora, marchewki. Wrzuć warzywa i natkę pietruszki do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a po zagotowaniu dodaj zioła, takie jak przyprawę warzywną, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw także solą i pieprzem do smaku. Gotuj bulion na małym ogniu przez około godzinę. Na końcu pokrój ugotowane marchewki i seler w drobną kostkę. W osobnym rondelku ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
Odciśnij nadmiar wody z bułki. Do miski wrzuć mięso, bułkę, podsmażoną cebulkę, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie wyrabiaj masę na klopsiki rękoma umoczonymi w zimnej wodzie. Następnie formuj małe klopsiki i delikatnie wkładaj do ponownie podłączonego i wrzącego bulionu.
Gdy wywar ponownie zawrze, dodaj ugotowane ziemniaki. Wedle uznania posól do smaku. Gotuj do miękkości klopsików. Podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.