Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz tradycyjne dania obiadowe? Jarzynowa z klopsikami to klasyczna, sycąca zupa, którą pokochają wszyscy domownicy. Połączenie warzyw, aromatycznego bulionu i mięciutkich klopsików sprawia, że to danie staje się idealne na chłodniejsze dni.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 338
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Składniki
Jedną cebulkę posiekaj i zeszklij na maśle. Zamocz bułkę w wodzie. Umyj i obierz warzywa na bulion. Przygotuj seler, pietruszkę, cebulę, pora, marchewki. Wrzuć warzywa i natkę pietruszki do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a po zagotowaniu dodaj zioła, takie jak przyprawę warzywną, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw także solą i pieprzem do smaku. Gotuj bulion na małym ogniu przez około godzinę. Na końcu pokrój ugotowane marchewki i seler w drobną kostkę. W osobnym rondelku ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
Odciśnij nadmiar wody z bułki. Do miski wrzuć mięso, bułkę, podsmażoną cebulkę, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Bardzo dokładnie wyrabiaj masę na klopsiki rękoma umoczonymi w zimnej wodzie. Następnie formuj małe klopsiki i delikatnie wkładaj do ponownie podłączonego i wrzącego bulionu.
Gdy wywar ponownie zawrze, dodaj ugotowane ziemniaki. Wedle uznania posól do smaku. Gotuj do miękkości klopsików. Podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.