Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czterech pór roku ulubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami. Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.