Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-12-2023
Dziś na obiad tradycyjne, antyczne danie indian Cherokee , danie zwie się KANUCHI (w formie zupy). Generalnie jest to zupa z orzechów ( tradycyjnie z orzechów Pecan, choć istnieją wersje robione także z orzechów laskowych i innych) . Orzechy te są miażdżone a potem gotowane w wodzie razem z syropem klonowym . Czasem z dodatkiem dzikiego ryżu i warzyw. Ja użyłem orzechów pecan, syropu klonowego, marchewek i listków kapusty sarepskiej jako świeży i smaczny garnisz. Potrawa to przesmaczna, pożywna i słodkawa. Danie poświęcam osobie Wilmy Mankiller urodzonej dnia 18 listopada 1945 w Tahlequah, Oklahoma, U.S.—zmarłej 6 kwietnia 2010. Wilma była pierwszym i jedynym w całej historii indian jak na te chwilkę, która zostałą wodzem plemienia Cherokee. A stało to się dnia 13 grudnia 1983 roku , wtedy to rada starszych wybrała ją na wodza, co miało miejsce pierwszy raz w całej historii Indian Amerykańskich. Wilma była znana ze popularyzowania wiedzy o roślinach i kulturze. Znała się na leczeniu roślinami i magii szamanów. Indianie Cherokee są jednym z największych i jednym z najstarszych plemion indian ameryki północnej, bardzo ją szanowali. W latach 90 firma MATEL wypuściła też słynną "Barbie" wodza która to postać lalki była wizerunkiem słynnej Wilmy . Wilma do dziś przedstawiana jest ze swoim słynnym koszem na zioła
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Składniki
Obrane orzechy ze skorup, miażdżymy w moździerzu albo miksujemy w malakserze. W międzyczasie , na łyżce rorgrzanego w garnku oleju blanszujemy warzywa (np. marchew lub słodki ziemniak) , kiedy będą już średnio miękkie dodać należy zmielone orzechy i podprażyć z minutę lub dwie. Następnie zalać wodą , dodać syropu klonowego i zagotować. Po zagotowanu , gotować przez ok, 10 minut podawać gorące z dodatkiem warzyw, ugotowanego ryżu, zieleniny lub samo (plane) :)