Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2299

Dodano:

Odsłon: 19467

Kapuśniak wykonany przez mojego męża:) Akurat taka pyszna rozgrzewająca zupka nadaje się na takie zimne i pochmurne dni.

Składniki

  • 40 dag kwaszonej kapusty
  • 1 większa marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 laski kiełbasy np. śląska
  • Smalec
  • mąka do zasmażki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • vegeta , pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę posiekać, przełożyć do większego garnka. Zalać 2 litry zimnej wody, przyprawić vegetą i pieprzem, dodać ziele angielskie. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut.

    2. Posiekać czosnek,włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i włożyć do kapusty, gotować aż wszystko zmięknie. Ziemniaki pokroić w kostkę i w osobnym garnku ugotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni wraz z cebulą i dodać do zupy. Gdy włoszczyzna i kapusta będą miękkie dodać ugotowane ziemniaki. Na patelni zrobić ciemną zasmażkę i dodać do zupy.

    3. Na sam koniec można dodać soku z kapusty jeżeli kapusta była mało kwaśna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń