Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 438 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 836

Popularna i lubiana zupa , polecana szczególnie na zbliżającą się jesień.

Składniki

  • Kiszona kapusta 250g
  • Kiełbasa wiejska 25 dag
  • Boczek wędzony 15 dag
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Por 1/2 szt.
  • Seler zwyczajny 1/4 szt.
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Przecier pomidorowy z kartonika 250 g
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Sól, pieprz czarny i biały,kminek, rozmaryn,bazylia,cząber
  • Ziele angielskie 2 ziarna
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Olej do smażenia
  • Gorąca gotowana woda 11/2 l
  • Cebula biała 1/2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak

Przygotowanie

  1. Marchewkę,pietruszkę ,cebulę,pora, selera pokroić w kostkę.Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać olej wrzucić cebulę i dusić 1 min.,dodać kiełbasę ,boczek ,smażyć 5 min.,dodać wszystkie warzywa doprawić solą ,pieprzem,dodać liść laurowy, ziele angielskie,po troszku kminku,rozmarynu,cząbra. Całość dusić 5 min.Zalać gorącą gotowaną wodą i gotować.

  2. Kapustę przepłukać ,pokroić na mniejsze części dodać do gotującej się zupy.Całość gotować 40 min.

  3. Ziemniaki obrać ,pokroić w kostkę ,ugotować oddzielnie.Dodać do gotującej się zupy ,kiedy ta będzie się gotować już 30 min.Gotować razem 5 min.Dodać przecier pomidorowy,zahartowaną śmietanę,doprawić bazylią i białym pieprzem,całość gotować 2 min Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń