Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na skrzydełkach

Kapuśniak na skrzydełkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2142 Ocena: 47760

Dodano:

Odsłon: 3426

Poprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1,5 l zimnej wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 ziemniaki
  • 1 por (kawałek białej części)
  • 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
    Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka.
    Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę.
    Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie.
    Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.
    Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 25 stycznia 2016 Taki kapusniaczek to ja bardzo lubię
musi być przepyszny .
Wygląda bardzo kusząco.... smakowicie
Wspaniały )
Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń