Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;)
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1039
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2279
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1039
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2279
Składniki
Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny. Robimy zasmażkę: Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.