Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 1413

Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;)

Składniki

  • 1 udko wędzonego kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 pętka białej kiełbasy surowej
  • 300 g pieczonej gęsi
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 owoce jałowca
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 300 g czerwonej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin.
    Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny.
    Robimy zasmażkę:
    Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 lutego Zamieniłbym smalec na olej kokosowy a kminek na kumin . Zamiast gęsi której nie lubię indyk . Dodałbym ognia tej potrawie dodając przynajmniej łyżeczkę cayenne .
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 02 lutego Nigdy nie jadłam z czerwonej kapusty, mysi być smaczny :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń