Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny.
Kapuśniak z kapusty pekińskiej
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera )
- 1 laska kiełbasy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 – 7 ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz
- sól
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera )
- 1 laska kiełbasy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 – 7 ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w niewielką kostkę a ząbki czosnku w plasterki.

W dużym garnku umieszczamy kapustę pekińską, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz startą włoszczyznę, wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko mieszamy i zagotowujemy.
Na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i całość chwilę podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do gotującej się zupy wrzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystko razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15390
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15390



Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera )
- 1 laska kiełbasy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 – 7 ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz
- sól
Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w niewielką kostkę a ząbki czosnku w plasterki.
W dużym garnku umieszczamy kapustę pekińską, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz startą włoszczyznę, wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko mieszamy i zagotowujemy.
Na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i całość chwilę podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do gotującej się zupy wrzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystko razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.