Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1028

Dodano:

Odsłon: 770

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera )
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 – 7 ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Przygotowanie

  1. Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w niewielką kostkę a ząbki czosnku w plasterki.

  2. W dużym garnku umieszczamy kapustę pekińską, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz startą włoszczyznę, wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko mieszamy i zagotowujemy.

  3. Na patelnie z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i całość chwilę podsmażamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do gotującej się zupy wrzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystko razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy koncentart pomidorowy, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń