Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kimchi i chorizo

Kapuśniak z kimchi i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 2321

Dodano:

Odsłon: 135

Tradycyjny kapuśniak ugotowałam na hiszpańskiej kiełbasie chorizo i koreańskiej kiszonej kapuście pekińskiej(kimchi). Wyszła bardzo rozgrzewająca i pikantna zupa. Smakiem przypomina tradycyjny kapuśniak jednak dodatki chorizo i kimchi sprawiły, że jest bardziej pikantna i rozgrzewająca.

Składniki

  • 500 g kimchi
  • 300 g chorizo
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • natka selera naciowego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapuśniak z kimchi i chorizo

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie słupki. Marchewki obieramy obieraczką, tak by uzyskać cienkie paski. Chorizo obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki, marchewki i chorizo przekładamy do garnka, wstępnie solimy, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
    Dodajmy kimchi, gotujemy około 15 minut. Doprawiamy śmietaną, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką selera naciowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń