Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1538 Ocena: 20988

Dodano:

Odsłon: 14087

Bardzo smaczna, treściwa zupa ugotowana na swojskiej, kiszonej kapuście z żurawiną i na wędzonym boczku z kiełbasą śląską.

Składniki

  • kiszona kapusta z żurawiną 1 kg.
  • ziemniaki 3 szt.
  • boczek wędzony 0,5 kg.
  • kiełbasa śląska 2 szt.
  • suszona włoszczyzna 3 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • pomidory krojone puszka 40 dag
  • kasza pęczak 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • majeranek 1 łyżka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 6-7 ziaren
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy 1,5 litra wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

  2. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków.

  3. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku.

  4. Na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu.

  5. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i
    gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka.

  6. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy i dodajemy pokrojone na połówki 2 kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie.

  7. Nalewamy zupę do miseczek i dodajemy po kawałku kiełbaski śląskiej.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń