Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak w innej odsłonie:) Rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty w roli głównej z mięsem mielonym i piure ziemniaczanym. Pyszna, aromatyczna, gęsta i sycąca:)
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1006
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą - ok. 1 cm nad poziom kapusty. Dodajemy liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy. Do dużego garnka wrzucamy połowę pokrojonego w kostkę boczku i podsmażamy na małym ogniu. Marchew, pietruszkę, seler, por obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka na wytopiony z boczku tłuszcz. Podsmażamy 2-3 min. często mieszając a następnie wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dente. Na patelnię wrzucamy resztę pokrojonego w kostkę boczku i wytapiamy tłuszcz. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone.Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką /ok. 1 kopiastej łyżki/ i ostrą i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do garnka z warzywami dodajemy ugotowaną i odsączoną kapustę oraz usmażone mięso mielone i ostatecznie doprawiamy przyprawami i sokiem z kiszonej kapusty. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Piure: do ugotowanych, odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i mleko i dokładnie ugniatamy na gładkie piure. Porcję piure ziemniaczanego układamy na talerzu i wlewamy porcję kapuśniaka z mięsem mielonym.