Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jest poniedziałek u mnie nie ma jak u większości ludzi pomidorowej, za to zrobiłam pyszny kapuśniak z młodej kapustki do młodych ziemniaków ugotowanych na sucho, tak się chyba mówi. Bardzo często mama nam gotowała taką kapustkę do ziemniaków i nią się zajadaliśmy, fajnie jest przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zarazić takim jedzeniem swoje dzieci a nie teraz dzieciaki wolą jadać fast food.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2900
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 398
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2900
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 42
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 398
Składniki
Do garnka wlać 600 ml wody, dodać boczek pokrojony w kostkę, pół łyżeczki przyprawy z solą, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziela angielskie i liść laurowy. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości boczku i marchwi. Jak już marchew i boczek są miękkie dodać poszatkowaną kapustę.
Gdy dodamy poszatkowaną kapustę gotować ją na wolnym ogniu do jej miękkości, dodać smalec najlepiej swojski ( ale jak ktoś nie ma swojskiego można dodać jakikolwiek ). Następnie dodać suszona włoszczyznę i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu aż suszona włoszczyzna i kapusta będą miękkie.
Gdy kapusta jest już miękka doprawić według swego smaku resztą przyprawy z solą, dodać drobno pokrojony świeży koper i chwilkę zagotować.
Tak przygotowaną kapustę podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi osobno. To jest biedniejsza wersja kapusty ale jej smak i wspomnienia z dzieciństwa przebija najdroższą rzecz. Taką kapustę można również ugotować na żeberkach lub innym ulubionym mięsem.