Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 1647

Dodano:

Odsłon: 412

Pyszny, syty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami, jest świetną  propozycją na  jesienny obiad. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka.

Składniki

  • 70 dag żeberek
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora )
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 - 7 ziemniaków
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • szczypta kminku
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.
    Do garnka wkładamy umyte, oczyszczone i podzielone na kawałki żeberka i zalewamy je około 2 litrami wody, doprawiamy solą. Dodajemy poszatkowaną kapustę i pokrojone ziemniaki, oraz włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, mały kawałek selera i pora) ząbek czosnku oraz cebulę.
    W trakcie gotowania zupę doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, szczypta kminku i ziarenkami pieprzu. Zupę gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.
    Kapuśniak podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń