Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z żeberkami

Kapuśniak z żeberkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 3146

Dodano:

Odsłon: 192

Kapuśniak na żeberkach z dodatkiem kiełbasy - sycący, lekko kwaśny, z posmakiem wędzonki i dodatkiem majeranku.

Składniki

  • kawałek żeberek (ok 500 -500 g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z żeberkami

Przygotowanie

  1. Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą (ok 2 litry). Zagotować i gotować ok 30 minut.
    Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć, dodać do zupy razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodać wody.

  2. Kapustę przepłukać na sitku, trochę posiekać i dodać do zupy.
    Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z majerankiem.
    Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić z powrotem na ogień i dodać łyżkę mąki, chwilę prażyć mąkę mieszając aż zacznie lekko brązowieć, wlać na patelnię chochlę zupy, wymieszać i natychmiast przelać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń