"Oszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Składniki
- 1 1/2 litra wody
- 300 g wołowiny ( szponder )
- ćwiartka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Składniki
- 1 1/2 litra wody
- 300 g wołowiny ( szponder )
- ćwiartka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku
- sól
- świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania
Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec posiekany koperek i natkę pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 499
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 234

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2362
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 499
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 234

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2362



Składniki
- 1 1/2 litra wody
- 300 g wołowiny ( szponder )
- ćwiartka białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- mały por
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- szczypta kminku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec posiekany koperek i natkę pietruszki.
Świetny kapuśniaczek! Prezentuje się bajecznie! <3 :*
Pyszna zupka i piękne zdjęcie :)