Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz eksperymentować i poznawać nowe smaki, karkówka w zupie cebulowej będzie dla ciebie doskonałą propozycją. To ciekawe i sycące danie idealnie sprawdzi się w chłodne dni.
Składniki
Przygotuj najpierw karkówkę. Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Każdy z kawałków posól i popieprz. W małej misce połącz musztardę, oliwę z oliwek, paprykę w proszku, majeranek i oregano (do smaku, według uznania). Wymieszaj. W takiej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je do lodówki na około godzinę.
W tym czasie zacznij przygotowywać zupę. Cebulę obierz, osusz i posiekaj w piórka. Przygotuj też obrane ząbki czosnku, pokrój drobno albo przepuść przez praskę. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej masło albo olej rzepakowy. Dodaj cebulę, mieszaj cały czas aż się zeszkli. Zmniejsz moc palnika na średni i cały czas mieszając, skarmelizuj cebulę. Powinna stać się brązowa po około 20 minutach. Wtedy dodaj czosnek, marchewkę i zostaw tak na kilka minut.
Teraz wlej kieliszek wina i gotuj kilka minut na większym ogniu. Następnie dolej bulion (najlepiej gorący) i dopraw zupę liściem laurowym, czosnkiem granulowanym oraz tymiankiem. Posól i popieprz. Tak gotuj przez 20 minut.
W tym czasie wyłóż karkówkę z lodówki i podsmaż ją na gorącej patelni. Co jakiś czas wymieszaj. Powinna zarumienić się z każdej strony. Do zupy dodaj sos sojowy, a także przełóż mięso. Na patelni zostaw sok, który wypuściło mięso i dodaj 2 łyżeczki mąki. Zamieszaj, delikatnie podgrzewając i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z pieczywem czosnkowym.