Jeśli lubisz eksperymentować i poznawać nowe smaki, karkówka w zupie cebulowej będzie dla ciebie doskonałą propozycją. To ciekawe i sycące danie idealnie sprawdzi się w chłodne dni.
Karkówka w zupie cebulowej
Składniki
Na karkówkę:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- majeranek
- oregano
- czosnek granulowany
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Na zupę:
- 7-8 średniej wielkości cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 600 ml bulionu drobiowego
- odrobina sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki mąki
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
Składniki
Na karkówkę:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- majeranek
- oregano
- czosnek granulowany
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Na zupę:
- 7-8 średniej wielkości cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 600 ml bulionu drobiowego
- odrobina sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki mąki
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
Etapy przygotowania
Przygotuj najpierw karkówkę. Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Każdy z kawałków posól i popieprz. W małej misce połącz musztardę, oliwę z oliwek, paprykę w proszku, majeranek i oregano (do smaku, według uznania). Wymieszaj. W takiej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je do lodówki na około godzinę.
W tym czasie zacznij przygotowywać zupę. Cebulę obierz, osusz i posiekaj w piórka. Przygotuj też obrane ząbki czosnku, pokrój drobno albo przepuść przez praskę. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej masło albo olej rzepakowy. Dodaj cebulę, mieszaj cały czas aż się zeszkli. Zmniejsz moc palnika na średni i cały czas mieszając, skarmelizuj cebulę. Powinna stać się brązowa po około 20 minutach. Wtedy dodaj czosnek, marchewkę i zostaw tak na kilka minut.
Teraz wlej kieliszek wina i gotuj kilka minut na większym ogniu. Następnie dolej bulion (najlepiej gorący) i dopraw zupę liściem laurowym, czosnkiem granulowanym oraz tymiankiem. Posól i popieprz. Tak gotuj przez 20 minut.
W tym czasie wyłóż karkówkę z lodówki i podsmaż ją na gorącej patelni. Co jakiś czas wymieszaj. Powinna zarumienić się z każdej strony. Do zupy dodaj sos sojowy, a także przełóż mięso. Na patelni zostaw sok, który wypuściło mięso i dodaj 2 łyżeczki mąki. Zamieszaj, delikatnie podgrzewając i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z pieczywem czosnkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- majeranek
- oregano
- czosnek granulowany
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- 7-8 średniej wielkości cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 600 ml bulionu drobiowego
- odrobina sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki mąki
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
Przygotuj najpierw karkówkę. Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Każdy z kawałków posól i popieprz. W małej misce połącz musztardę, oliwę z oliwek, paprykę w proszku, majeranek i oregano (do smaku, według uznania). Wymieszaj. W takiej marynacie obtocz mięso, a następnie odstaw je do lodówki na około godzinę.
W tym czasie zacznij przygotowywać zupę. Cebulę obierz, osusz i posiekaj w piórka. Przygotuj też obrane ząbki czosnku, pokrój drobno albo przepuść przez praskę. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
W dużym garnku rozgrzej masło albo olej rzepakowy. Dodaj cebulę, mieszaj cały czas aż się zeszkli. Zmniejsz moc palnika na średni i cały czas mieszając, skarmelizuj cebulę. Powinna stać się brązowa po około 20 minutach. Wtedy dodaj czosnek, marchewkę i zostaw tak na kilka minut.
Teraz wlej kieliszek wina i gotuj kilka minut na większym ogniu. Następnie dolej bulion (najlepiej gorący) i dopraw zupę liściem laurowym, czosnkiem granulowanym oraz tymiankiem. Posól i popieprz. Tak gotuj przez 20 minut.
W tym czasie wyłóż karkówkę z lodówki i podsmaż ją na gorącej patelni. Co jakiś czas wymieszaj. Powinna zarumienić się z każdej strony. Do zupy dodaj sos sojowy, a także przełóż mięso. Na patelni zostaw sok, który wypuściło mięso i dodaj 2 łyżeczki mąki. Zamieszaj, delikatnie podgrzewając i dodaj do zupy. Gotuj przez 5-10 minut. Podawaj z pieczywem czosnkowym.
No ciekawe,w w co Panowie tak nie wierzą?:)
Oj Kochana zaszalałaś :) przepyszne :)
Ja też ;)
- Puk, puk. * Kto tam? - Lotny patrol katechetyczny do walki z ateizmem! * Nie wierzę! - My właśnie w tej sprawie. xD Ja też nie wierzę, w to co widzę ;) Chyba będę musiał przewartościować swoje życie i to tak dogłębnie hehehe.
Nie wierzę.