Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek szafranu sprawił, że ta prosta zupa zyskała na smaku i wyglądzie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.