Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek szafranu sprawił, że ta prosta zupa zyskała na smaku i wyglądzie.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1688
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 67
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 476
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1252
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1688
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 67
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 476
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.