Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek szafranu sprawił, że ta prosta zupa zyskała na smaku i wyglądzie.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 18
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 102
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 446
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 377
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 619
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 18
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 102
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 446
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 377
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 619
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy bardzo twarde ciasto. Zostawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Następnie skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę. Cebula powinna lekko się przyrumienić. Do cebuli dodajemy ziemniaki i marchewkę, chwilę razem przesmażamy. Dolewamy wodę około 2-3 litrów. Dodajemy macis, liść laurowy, ziela angielskie, szafran oraz sól. Gotujemy, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Do zupy wrzucamy zacierki, mieszamy i gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do zupy użyłam ziemniaków odmiany Lilly, które po ugotowaniu mają śliczny żółty kolor.
Przepisy Zupy
Zupy
Zielone gazpacho
Zupy
Pomidorowa Magdy Gessler
Zupy
Szybka pomidorowa na rosole
Zupy
Zupa szpinakowa zabielana
Zielone gazpacho
Gazpacho pochodzi z Hiszpanii, gdzie jest bardzo ciepło. Dlatego zupy na zimn...
Odsłon: 29
Pomidorowa Magdy Gessler
Jak zrobić esencjonalną, kwaśną a jednocześnie jedwabistą i mocno pomidorową...
Odsłon: 3153