Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzi wiosna, a co za tym idzie chcemy wyglądać świeżo, ładnie i szczupło :) A więc może pora przejść na lżejsze potrawy? Dlatego takie warzywne zupy są po to, aby poprawić sobie samopoczucie i wygląd :)
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 938
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 938
Składniki
Baza: zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1 l) Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia. Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy. Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu. Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru. Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.