Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli w swojej kuchni lubisz przygotowywać zupy, ta z pewnością przypadnie ci do gustu. Krem paryski zrobisz z ziemniaków oraz białej części pora. Sekretem idealnej francuskiej zupy jest oczywiście masło. Zupa krem najlepiej smakować będzie z dodatkiem chrupiących grzanek. Przepis pochodzi z 507. odcinka programu "Ewa gotuje".
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22022
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 88
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnic...
Odsłon: 22022
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 88
Składniki
Z porów odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, przepłukać ciepłą wodą i pokroić w półplastry. W garnku rozgrzać ½ kostki masła, wrzucić pokrojone pory, posolić i zblanszować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do porów. Wymieszać i zalać wodą mineralną. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć, zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Dorzucić ½ kostki zimnego masła.
Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie lub maśle i kleksem gęstej śmietany. Udekorować natką pietruszki.