Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielono mi! Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół :D Dlatego w lecie przerzucam się na kremy. Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! I ten kolor… odrazu poprawia humor. ;)
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11331
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 340
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 71
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 444
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11331
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 340
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 71
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 444
Składniki
Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki. Gotujemy kilka minut, aż brokuł będzie miękki. Pod koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5 minut. Później doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy ją na ogniu i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę.
W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Smacznego ;)