Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z buraków

Krem z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8314

Dodano:

Odsłon: 20462

Bardzo prosty, ale bardzo smaczny krem z buraczków. Lekko słodki, z delikatnym migdałowym posmakiem, podany z dekoracyjnym kleksem śmietany. Jest gęsty i bardzo sycący. Zamiast słonecznika do posypania można użyć posiekanych orzechów włoskich, krem można również wzbogacić ulubionymi przeprawami, na przykład tymiankiem.

Składniki

  • 4 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • łyżeczka masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w garnku, po kilku minutach dodajemy buraki, ziemniaki, seler oraz płatki migdałowe. Smażymy około 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem rozlewamy na talerze, na środek nakładamy łyżkę śmietany i obsypujemy prażonym słonecznikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cook7 24 lutego 2015 Pięknie wygląda, ślicznie podana, na pewno bardzo smakuje. Już mam danie na weekend. Dziękuję.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń