Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z ciecierzycy to doskonały wybór na pożywny i sycący posiłek. Cieciorka zawiera sporo białka, jest źródłem witamin z grupy B, wspomaga układ nerwowy, a także dzięki błonnikowi-metabolizm. Zupa z tego przepisu wychodzi kremowa i aksamitna, a dzięki przyprawom, takim jak kmin rzymski, kurkuma, czy papryka, jest wyjątkowo aromatyczna. Podaj ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dodaj rozmaryn lub natkę pietruszki i ciesz się, pysznym i pełnowartościowym posiłkiem. Cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni i dodaje energii!
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, praska, blender
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54665
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2901
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 601
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 600
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54665
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2901
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 601
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 600
Składniki
Jeśli używasz suchej ciecierzycy, to zalej ją zimną wodą na noc, aby się namoczyła. Wody powinno być o kilka cm więcej niż poziom ciecierzycy. Po tym czasie ugotuj ciecierzycę do miękkości przez około 1,5-2 godzin. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to pomiń ten etap i wystarczy dobrze wypłukać ciecierzycę. Zostaw 1/6 część ciecierzycy do ozdoby.
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Obierz dużego ziemniaka i pokrój w kosteczkę. Por przekrój na pół.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę do uzyskania złocistego koloru, smaż przez około 3-4 minut, a następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, paprykę i kurkumę. Podsmaż wszystko razem, jednocześnie mieszając. Możesz również nieco opiec por, dzięki temu zyska na smaku.
Do garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy, dodaj ciecierzycę oraz pokrojonego ziemniaka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut.
Po tym czasie poczekaj, aż zupa przestygnie. Przelej zupę do blendera i zblenduj na gładko. Dodaj śmietankę 30%, mleko lub nawet jogurt. Wszystko zależy jaki smak preferujesz, czy bardziej słodki, czy lekko kwaśny. Dodaj soli oraz pieprzu. Gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Zupa jest już bardzo aksamitna i smaczna. Możesz teraz dodać do niej groszek ptysiowy lub chrupiące grzanki opiekane na masełku. Jeśli lubisz mięsny dodatek, to podsmaż boczek do chrupkości, uzyskując efekt chipsów i dodaj pokruszony lub w plastrach na wierzch zupy. Ozdób zupę kilkoma sztukami cieciorki oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!