Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z ciecierzycy to doskonały wybór na pożywny i sycący posiłek. Cieciorka zawiera sporo białka, jest źródłem witamin z grupy B, wspomaga układ nerwowy, a także dzięki błonnikowi-metabolizm. Zupa z tego przepisu wychodzi kremowa i aksamitna, a dzięki przyprawom, takim jak kmin rzymski, kurkuma, czy papryka, jest wyjątkowo aromatyczna. Podaj ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dodaj rozmaryn lub natkę pietruszki i ciesz się, pysznym i pełnowartościowym posiłkiem. Cudownie rozgrzewa w chłodniejsze dni i dodaje energii!
garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, praska, blender
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 72
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 149
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 160
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 80
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 72
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 149
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 160
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 80
Składniki
Jeśli używasz suchej ciecierzycy, to zalej ją zimną wodą na noc, aby się namoczyła. Wody powinno być o kilka cm więcej niż poziom ciecierzycy. Po tym czasie ugotuj ciecierzycę do miękkości przez około 1,5-2 godzin. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to pomiń ten etap i wystarczy dobrze wypłukać ciecierzycę. Zostaw 1/6 część ciecierzycy do ozdoby.
Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Obierz dużego ziemniaka i pokrój w kosteczkę. Por przekrój na pół.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę do uzyskania złocistego koloru, smaż przez około 3-4 minut, a następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, paprykę i kurkumę. Podsmaż wszystko razem, jednocześnie mieszając. Możesz również nieco opiec por, dzięki temu zyska na smaku.
Do garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy, dodaj ciecierzycę oraz pokrojonego ziemniaka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut.
Po tym czasie poczekaj, aż zupa przestygnie. Przelej zupę do blendera i zblenduj na gładko. Dodaj śmietankę 30%, mleko lub nawet jogurt. Wszystko zależy jaki smak preferujesz, czy bardziej słodki, czy lekko kwaśny. Dodaj soli oraz pieprzu. Gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Zupa jest już bardzo aksamitna i smaczna. Możesz teraz dodać do niej groszek ptysiowy lub chrupiące grzanki opiekane na masełku. Jeśli lubisz mięsny dodatek, to podsmaż boczek do chrupkości, uzyskując efekt chipsów i dodaj pokruszony lub w plastrach na wierzch zupy. Ozdób zupę kilkoma sztukami cieciorki oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!