Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym to kolejna zupa z cukinii, którą opisuję na blogu. Lubię urozmaicenie! A wszystko po to, żeby cukinia nie stała się nudna, żebyśmy wciąż mieli na nią ochotę, bo jest. Po prostu jest w ogrodzie, w różnych odmianach, kolorach, wielkościach i w dodatku zupełnie za darmo. Uwielbiam cukinię za jej wszechstronność i niezwykłą elastyczność, ale gdybym wciąż przyrządzała ją tak samo, to szybko by się nam znudziła. No i dlatego dziś ugotowałam całkiem nową zupę. Z mlekiem kokosowym i przyprawami w stylu azjatyckim ta zupa-krem smakuje niezwykle świeżo i odrobinę egzotycznie. Warto spróbować!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5684
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5179
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1566
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5684
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1149
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12284
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5179
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1566
Składniki
Wybrałam odmianę cukinii o miękkiej, jasnej skórce, więc nie musiałam jej obierać. I nie musiałam też wyjmować z niej nasion, bo to była bardzo młoda cukinia. Jeśli jednak Twoja cukinia ma nieco większe pestki, to koniecznie usuń gniazda nasienne, bo nie chcemy pestek w kremowej zupie. Po oczyszczeniu i ewentualnym obraniu ze skórki musisz mieć kilogram cukinii. Pokrój ją w większą kostkę, czyli taką o boku około 2 cm.
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę taką samą, jak cukinia. Obrany imbir i czosnek pokrój w plasterki.
W garnku zagotuj bulion, a następnie wrzuć do niego ziemniaki i cukinię. Dodaj też imbir i czosnek oraz przyprawy (natkę kolendry lub pastę z kolendry i szczyptę soli na początek). Gotuj warzywa pod pokrywką do miękkości, czyli około 20 minut.
Zmiksuj zupę na gładko blenderem – żyrafą albo w dowolny inny sposób, bo każdy ma w domu inne urządzenie do miksowania.
Dodaj mleczko kokosowe i odrobinę cukru, a następnie również mielony pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz palnik.
Na koniec przypraw zupę łyżką soku z limonki lub cytryny.
Zupa sama w sobie jest łagodna w smaku, więc też odpowiednia nawet dla dzieci. Smak można podkręcić na ostro poprzez różne dodatki, użyj ich tyle, ile lubisz.
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym najładniej wygląda, jeśli posypie się go na talerzu odrobiną natki, kilkoma ziarnami zielonego pieprzu z zalewy i krążkami ostrej papryczki w różnych kolorach. U mnie całości dopełniają chipsy kokosowe, ale podprażone wiórki kokosowe będą wyglądać i smakować równie dobrze, a o wiele łatwiej je zdobyć. Smacznego!