Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baaaaaaardzo polecam tę zupę! Wychodzi jej cały gar, a u mnie w domu każdy brał dokładkę ;) Mniam! Przepis ten pochodzi z nieistniejącej już restauracji "Capri" w Pile, w której Magda Gessler przeprowadzała Kuchenne Rewolucje.
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 145
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 58
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 145
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 58
Składniki
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą.
Świeże pomidory kroimy na cząstki i dodajemy je do dyni. Dodajemy również pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość zalewamy wodą (tak aby woda przykryła wszystkie warzywa) i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie na grubych oczkach tarki ścieramy cały ser Gruyere oraz obieramy gruszki i kroimy je na 4 części. Gruszki układamy na blaszcze wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 C przez 10 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie zupę blendujemy i dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim. Dodajemy starty ser i całość dokładnie mieszamy do czasu aż ser się całkowicie rozpuści.
Zupę krem z dyni podajemy z kawałkami pieczonej gruszki, kleksem ze śmietany i świeżo zmielonym pieprzem. Ja swoją zupę podawałam również z zapieczoną w piekarniku bagietką z odrobiną oliwy z oliwek. Mniam ! :)