Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1761
Dodano: 01.04.2013
Odsłon: 6161
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę miksujemy na krem. Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę. Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy. Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku - ok 10 minut w 200stopniach. Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kryska 03 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo lubie kukurydze a taka zupka..... juz czuje jej smak.pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo fajna aromatyczna i ładnie podana zupka, 6ka ode mnie, bo uwielbiam kukurydzę i zupkę na pewno wypróbuję, tylko jeszcze chwilkę poczekam na świeżą w kolbach, pozdrawiam ! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz