Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec sierpnia, zbiory plonów z działek i ogrodów, pierwsze chłodne wieczory i poranki. Ten czas kojarzy mi się z kukurydzą! To w tym okresie można upolować najsłodsze kolby z polskich upraw! Wiadomo, najlepiej taką bez GMO i sprawdzonego pochodzenia ???? Kukurydzę z masełkiem i solą znają wszyscy ale możemy też ją zjeść w formie rozgrzewającej zupy z pulpecikami np. z kurczaka kukurydzianego. Jakiego? Takiego karmionego wyłącznie kukurydzą lub innego ekoludka ???? A rozgrzewających potraw przyda się coraz więcej..
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 539
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 145
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 539
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Składniki
Stawiamy większy garnek na palnik, rozgrzewamy olej. Kroimy cebulę i por w drobną kostkę – chwilę podsmażamy. Kroimy marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler w kostkę i dorzucamy do garnka. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Wszystkie kolby kukurydzy pozbawiamy nasion, okrajając je nożem wzdłuż – skrajamy żółte nasiona. Dodajemy do warzyw w garnku.
Dolewamy litr wody lub bulionu warzywnego i gotujemy około 5-8 minut. W międzyczasie przygotujemy pulpeciki. Pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka, wstępnie poszatkowaną pietruszkę i przyprawy miksujemy – ja używam malaksera lub mielimy na gładką masę. Dodajemy jajko i chwilę wyrabiamy. Odkładamy na chwilę.
Ugotowane warzywa blendujemy na gładką masę – chociaż ja często zostawiam kilka kawałków kukurydzy. Wtedy zupa będzie miała ciekawszą teksturę – coś na chrupnie podczas jedzenia
Zagotowujemy zupę i zwilżonymi wodą rękami odrywamy kawałki masy na pulpeciki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy je na wrzący krem, jedną po drugiej. Powinny gotować się około 8-10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podaj ze szczyptą papryki wędzonej – to zaostrzy jej smak! Zupa gotowa! Teraz można cieszyć się końcem lata i jego skarbami!