Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pysznie się przygotowuje podgryzając świeże i kruche marchewki,pachnie cudownie a smakuje...sami sprawdźcie ;-)))
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2587
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13295
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2604
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10757
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2587
Smaczny obiad z kaszy gryczanej białej, kapusty białej, pieczarek w sosie kop...
Odsłon: 13295
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2604
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 10757
Składniki
marchewki płuczemy,obieramy,kroimy na pół ( ok. 0,5 kg- resztę chrupiemy w czasie gotowania ) i wrzucamy do gara z gotującą się wodą,dodajemy obrane 2 ząbki czosnku,1 dymkę,gałązkę sedano, obrany korzeń pietruszki,listki kafiru,ziarna zielonego pieprzu,solimy i gotujemy do miękkości marchewki
surowe ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy po 3,4 warstwy tak aby urormować zgrabną grzaneczkę,smarujemy masełkiem i pieczemy na blaszce posmarowanej sklarowanym masłem w piekarniku w temp.200 st.ok 5 min
na patelni ,na sklarowanym maśle podsmażamy posiekane 3 ząbki czosnku,3 cebulki,odstawiamy ,posypujemy odrobiną gałki muszkatałowej,odstawiamy do ostudzenia
siekamy zieloną pietruszkę,ostudzone marchewki,seler i korzeń pietruszki przekładamy do miksera,dodajemy podsmażony czosnek z cebulką i gałką,miksujemy do konsystencji kremu,dodajemy 2 łyżki mascarpone i listek kafiru,doprawiamy pieprzem i solą,jeżeli krem za gęsty dolewamy parè łyżek wywaru i miksujemy do uzyskania kremu jaki chcemy
przekładamy do dużego garnka,podgrzewamy i serwujemy od razu z francuskimi grzankami,zieloną pietruszką i małą łyżeczką masła oraz doprawiamy już na talerzu jak jest taka potrzeba Smacznego ;-)