Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z młodych ziemniaków

Krem z młodych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2352 Ocena: 52249

Dodano:

Odsłon: 350

Byli tacy, którzy próbowali policzyć ilość potraw, w których głównym składnikiem są ziemniaki, kartofle, bądź pyry, tak różnie nazywane w zależności od rejonu naszego kraju, w którym solanum tuberosum, czyli ziemniak właśnie jest uprawiany. Nie wiem czy komukolwiek udało się dokładnie przeliczyć ile ich jest, ale zamierzam do tych setek przepisów dodać jeszcze jeden! I jest mój pomysł na zupę krem z młodych ziemniaków. Wszystkim, którzy zechcą tą zupą urozmaicić swój jadłospis, zapraszam do szczegółowego opisu przygotowania i życzę smacznego.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1,2 litra wrzątku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krem z młodych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę i czosnek siekamy.

    Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem.

    Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 lutego Pyszny krem. Taki w prawdziwie polskim wydaniu. Zrobię z przyjemnością :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń