Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na błyskawiczną zupę porowo-gruszkową z krążkami cebuli i pieczonym boczkiem pochodzi z 466. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 766
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 106
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 131
Polecam.
Odsłon: 766
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 106
Składniki
Zupa: Pory pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do porów. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przyprawić papryką (w garnku odsłonić nieco dna, wsypać przyprawę i poczekać chwilę, aż zacznie się karmelizować). Zalać rosołem. Przykryć i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Zabielić śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu. Zakwasić sokiem z cytryny.
Krążki cebulowe: Jajko wybić do miski. Posolić. Wsypać mąkę. Wlać mleko. Zmiksować na ciasto. Cebulę pokroić w grube krążki i podzielić na pierścienie. Obtoczyć w mące. Zanurzyć w cieście. Obsypać bułką tartą i usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zupę podawać z krążkami cebuli oraz pieczonym boczkiem. Na talerzu udekorować natką pietruszki.