Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa cebulowa z grzankami

Kremowa zupa cebulowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3477

Dodano:

Odsłon: 810

Pyszna zupa cebulowa z marchewką i ziemniakami, zagęszczona serkiem topionym podana z lekko pikantnymi grzankami z chleba. Prosto, smacznie i tanio:)

Składniki

  • cebula biała 4 szt duże
  • marchew 1 szt
  • ziemniaki 2 szt
  • serek topiony 7 dag
  • bulion warzywny 6 szklanek
  • chleb 3 kromki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • masło do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion zagotowujemy. Ziemniaki i marchew obieramy, ziemniaki kroimy w małą kostkę a marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości.
    Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło /ok. 1 dużą łyżkę/, wrzucamy cebulę i często mieszając podsmażamy. Cebula powinna stać się szklista ale nie powinna się zrumienić.

  2. Cebulę dodajemy do bulionu i gotujemy razem ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony /może być śmietankowy, szynkowy lub ziołowy/ i mieszamy by się rozpuścił.

  3. Całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.
    Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy chleb i obsmażamy na rumiany kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze masła - chleb powinien być chrupiący ale nie przypalony. W czasie obsmażania chleb oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką i odrobiną ostrej.
    Do bulionówek wlewamy porcje zupy i posypujemy grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń