Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa cebulowa z marchewką i ziemniakami, zagęszczona serkiem topionym podana z lekko pikantnymi grzankami z chleba. Prosto, smacznie i tanio:)
Składniki
Bulion zagotowujemy. Ziemniaki i marchew obieramy, ziemniaki kroimy w małą kostkę a marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło /ok. 1 dużą łyżkę/, wrzucamy cebulę i często mieszając podsmażamy. Cebula powinna stać się szklista ale nie powinna się zrumienić.
Cebulę dodajemy do bulionu i gotujemy razem ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony /może być śmietankowy, szynkowy lub ziołowy/ i mieszamy by się rozpuścił.
Całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy chleb i obsmażamy na rumiany kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze masła - chleb powinien być chrupiący ale nie przypalony. W czasie obsmażania chleb oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką i odrobiną ostrej. Do bulionówek wlewamy porcje zupy i posypujemy grzankami.