Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z kalarepy

Kremowa zupa z kalarepy

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 500

Kalarepa lub inaczej ,,kuloryba'' to bardzo popularne warzywo sezonowe letnie, dlatego przedstawiam propozycję zupy krem. Smacznego:)

Składniki

  • 3 duże kalarepy
  • 1,5 l wywaru warzywnego (jarskiego)
  • 1 liść pora
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Do dekoracji:
  • słonecznik łuskany
  • kwaśna śmietana
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowa zupa z kalarepy

Przygotowanie

  1. Zagotować bulion z zielem angielskim, liściem pora i liściem laurowym, przecedzić. Kalarepy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować do miękkości, wlać śmietankę kremówkę i zblendować całość na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Uprażyć słonecznik na suchej patelni.
    Zupę podawać z prażonym słonecznikiem i kleksem kwaśnej śmietany.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń