Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są idealne, jeśli chodzi o zupy kremy. Nie musi to być czysta ziemniaczana, jak ta, zamieszczona poniżej. Sama często dodaję ziemniaki do innych kremowych zup (oczywiście tak, żeby nie wypaczyć smaku zupy), świetnie zagęszczają.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2955
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2955
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Składniki
Obrane ziemniaki i pietruszkę pokroić na kawałki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła (trzeba uważać, aby warzywa się nie przypaliły). Następnie dodać bulion, szklankę wody, przyprawę do ziemniaków lub gałkę muszkatołową, lekko posolić. Zupę gotować do miękkości warzyw, wystudzić. Gdy zupa stygnie należy na suchej, rozgrzanej patelni zrumienić sezam. Na drugiej patelni, na łyżce masła, zeszklić czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka. Zimną zupę zblendować na jednolitą masę. Dodać śmietankę, biały pieprz, ewentualnie wodę, jeżeli zupa wydaje się nam zbyt gęsta. Zupę doprowadzić do wrzenia. Podawać z czerwoną cebulką i dużą ilością prażonego sezamu. Smacznego :)