Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są idealne, jeśli chodzi o zupy kremy. Nie musi to być czysta ziemniaczana, jak ta, zamieszczona poniżej. Sama często dodaję ziemniaki do innych kremowych zup (oczywiście tak, żeby nie wypaczyć smaku zupy), świetnie zagęszczają.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16856
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23926
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16856
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23926
Składniki
Obrane ziemniaki i pietruszkę pokroić na kawałki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła (trzeba uważać, aby warzywa się nie przypaliły). Następnie dodać bulion, szklankę wody, przyprawę do ziemniaków lub gałkę muszkatołową, lekko posolić. Zupę gotować do miękkości warzyw, wystudzić. Gdy zupa stygnie należy na suchej, rozgrzanej patelni zrumienić sezam. Na drugiej patelni, na łyżce masła, zeszklić czerwoną cebulę, pokrojoną w piórka. Zimną zupę zblendować na jednolitą masę. Dodać śmietankę, biały pieprz, ewentualnie wodę, jeżeli zupa wydaje się nam zbyt gęsta. Zupę doprowadzić do wrzenia. Podawać z czerwoną cebulką i dużą ilością prażonego sezamu. Smacznego :)