Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 672
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36374
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1192
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 672
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36374
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1192
Składniki
Udka i skrzydełka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (3 cm ponad mięso), dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.