Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2228
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1351
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2228
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1351
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Składniki
Udka i skrzydełka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (3 cm ponad mięso), dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.