Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 294
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4224
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3601
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30164
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 294
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4224
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3601
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30164
Składniki
Udka i skrzydełka oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (3 cm ponad mięso), dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką, grzyby. Gotujemy przez godzinę, na małym ogniu. W tym czasie mięso oddzielamy od kości. Zwierzaczki były uradowane, bo część dostały, część przeznaczyliśmy na potrawkę, pozostałe ponownie dodaliśmy do zupy. Włoszczyznę wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki. Grzyby w drobną kostkę. Do wywary wrzucamy ziemniaki i kaszę, gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. 5 min. przed końcem wrzucamy marchewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.