Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziadek też miał swoje popisowe dania, nie tylko babcia. Ta zupa jest przepyszna. Gęsta, treściwa. Spokojnie wystarczała za dwa dania. Udało mi się ją odtworzyć i przywołać wspomnienia.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 48
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 77
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 37
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 103
Składniki
Oczyszczone, umyte golonki włożyć do garnka i nalać wody tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Mięso powinno odstawać od kości. Wyjąć golonki i obrać mięso z kości. Można pozostawić skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę jęczmienną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wywar przecedzić. Wywaru powinno być ok 2 l - 2,5 l. Jeśli jest mniej to dodać gorącej, przegotowanej wody. Dodać kaszę jęczmienną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok 12 -15 min. na wolnym ogniu.Dodać obrane, starte na tarce na dużych oczkach marchewki, pietruszkę, selera. Gotować jeszcze ok. 12 min. Na koniec gotowania dodać mięso z golonek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę zajadać gorącą. Smacznego.