Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik dziadka na golonce

Krupnik dziadka na golonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 2093

Dziadek też miał swoje popisowe dania, nie tylko babcia. Ta zupa jest przepyszna. Gęsta, treściwa. Spokojnie wystarczała za dwa dania. Udało mi się ją odtworzyć i przywołać wspomnienia.

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe ( 2 x ok. 800 g )
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • łyżka soli
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • natka pietruszki ( mały pęczek )
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krupnik dziadka na golonce

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, umyte golonki włożyć do garnka i nalać wody tyle, żeby mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i łyżkę soli. Gotować 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Mięso powinno odstawać od kości.
    Wyjąć golonki i obrać mięso z kości. Można pozostawić skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.
    Kaszę jęczmienną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą.
    Wywar przecedzić. Wywaru powinno być ok 2 l - 2,5 l. Jeśli jest mniej to dodać gorącej, przegotowanej wody.
    Dodać kaszę jęczmienną oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok 12 -15 min. na wolnym ogniu.Dodać obrane, starte na tarce na dużych oczkach marchewki, pietruszkę, selera. Gotować jeszcze ok. 12 min.
    Na koniec gotowania dodać mięso z golonek, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
    Zupę zajadać gorącą.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 26 listopada 2021 Goloneczkę biorę od razu. Fajny talerz.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń