Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, lekka zupa o właściwościach odkwaszających organizm.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12722
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4134
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42996
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 376
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12722
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4134
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42996
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 376
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
Umyć, obrać i pokroić w kostkę marchew, pietruszkę, seler. Por pokroić w plasterki.
Masło klarowane (lub oliwę) rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić na tłuszcz pokrojone warzywa i podsmażać, mieszając, kilka minut.
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku – w ten sposób pozbędziemy się goryczki. Zimą warto najpierw podprażyć kaszę na suchej, gorącej patelni, a dopiero potem przelać wrzątkiem. Ten zabieg powoduje, że kasza jaglana jest jeszcze bardziej rozgrzewająca, wysuszająca, odśluzowująca. I odkwaszająca oczywiście też.
W międzyczasie zagotować wodę (na przykład w czajniku) i gorącą zalać w garnku podsmażone warzywa. Dodać kaszę, suszony grzybek, listek laurowy i ziele angielskie.
Krupnik jaglany gotować około 15-20 minut. Pod koniec doprawić pieprzem i solą.
Posiekać niezbyt drobno zebrane zioła. U mnie były to: podagrycznik, krwawnik, żółtlica, pokrzywa i bluszczyk kurdybanek. Jeśli nie macie dostępu do dzikich ziół albo nie umiecie ich rozpoznać (choć pokrzywę znają chyba wszyscy) – możecie zastąpić je natką selera, pietruszki i koperku. Krupnik jaglany też wyjdzie pyszny i zdrowy!
Zioła dodać do garnka z zupą i gotować jeszcze minutę.
Zupę rozlać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję okrasić łyżką tłoczonego na zimno oleju lnianego (doskonałego źródła kwasów omega-3) i ozdobić płatkami aksamitki lub innymi jadalnymi kwiatami.