Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik jaglany z zieleniną, odkwaszający

Krupnik jaglany z zieleniną, odkwaszający

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3497

Dodano:

Odsłon: 30063

Smaczna, lekka zupa o właściwościach odkwaszających organizm.

Składniki

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 młody por
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • suszony grzybek
  • 2 litry wody
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • 2-3 garście ziół – podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, pokrzywa albo zamiennie nać selera, pietruszki i koperek
  • olej lniany tłoczony na zimno
  • jadalne kwiaty do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyć, obrać i pokroić w kostkę marchew, pietruszkę, seler. Por pokroić w plasterki.

  2. Masło klarowane (lub oliwę) rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić na tłuszcz pokrojone warzywa i podsmażać, mieszając, kilka minut.

  3. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku – w ten sposób pozbędziemy się goryczki. Zimą warto najpierw podprażyć kaszę na suchej, gorącej patelni, a dopiero potem przelać wrzątkiem. Ten zabieg powoduje, że kasza jaglana jest jeszcze bardziej rozgrzewająca, wysuszająca, odśluzowująca. I odkwaszająca oczywiście też.

  4. W międzyczasie zagotować wodę (na przykład w czajniku) i gorącą zalać w garnku podsmażone warzywa. Dodać kaszę, suszony grzybek, listek laurowy i ziele angielskie.

  5. Krupnik jaglany gotować około 15-20 minut. Pod koniec doprawić pieprzem i solą.

  6. Posiekać niezbyt drobno zebrane zioła. U mnie były to: podagrycznik, krwawnik, żółtlica, pokrzywa i bluszczyk kurdybanek. Jeśli nie macie dostępu do dzikich ziół albo nie umiecie ich rozpoznać (choć pokrzywę znają chyba wszyscy) – możecie zastąpić je natką selera, pietruszki i koperku. Krupnik jaglany też wyjdzie pyszny i zdrowy!

  7. Zioła dodać do garnka z zupą i gotować jeszcze minutę.

  8. Zupę rozlać do miseczek lub talerzy. Każdą porcję okrasić łyżką tłoczonego na zimno oleju lnianego (doskonałego źródła kwasów omega-3) i ozdobić płatkami aksamitki lub innymi jadalnymi kwiatami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń