Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syci i mocno rozgrzewa a ten z maminego przepisu jest po prostu przepyszny, jest gęsty i kleisty dzięki kurzym łapkom.
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 797
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 303
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28050
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 797
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 303
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 28050
Składniki
Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy. Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy. Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę. Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min. Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem. Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.