Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syci i mocno rozgrzewa a ten z maminego przepisu jest po prostu przepyszny, jest gęsty i kleisty dzięki kurzym łapkom.
Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy.
Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy. Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę.
Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min.
Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min.
Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem.
Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11435
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 178
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 29
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rekomendacja do dzisiejszego przepisu: Zrób z podwójnej porcji! Nie mogłam si...
Odsłon: 11435
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 178
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 29
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 405
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 88
Składniki
Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy. Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy. Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę. Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min. Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem. Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
Przepisy Zupy
Zupy
Rosół z chrzanem i imbirem
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Rosół z chrzanem i imbirem
Rosół dziś poleca się, ale taki podkręcony. O wyrazistym smaku i aromacie, z...
Odsłon: 31
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupa szczawiowa według tradycyjnego przepisu. Taką właśnie przed latami gotow...
Odsłon: 209