Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik na kurczaku

Krupnik na kurczaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1535

Dodano:

Odsłon: 257

Tradycyjna zupa krupnik z warzywami, na pałkach z kurczaka przyprawiona odrobiną sosu sojowego. Pyszna i rozgrzewająca.

Składniki

  • 4 pałki z kurczaka
  • kilkanaście ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 0,5szkl. kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • duża szczypta pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik na kurczaku

Przygotowanie

  1. Pałki z kurczaka umyłam i włożyłam do dużego garnka. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w większą kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki lub drobniej. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Selera obrałam i pozostawiłam w jednym kawałku. Pora drobno pokroiłam. Wszystkie wymienione warzywa dodałam do garnka z mięsem. Cebulę obrałam, drobno poszatkowałam i zeszkliłam na oleju. Cebulę dodałam do garnka. Wsypałam kaszę jęczmienną i wlałam tyle wody żeby tylko przykryłam składniki. Włożyłam listek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, roztarty majeranek, natkę pietruszki i koperek. Zupę zagotowałam. Doprawiłam solą i pieprzem ziołowym oraz sosem sojowym. Zupę gotowałam dalej, aż wszystkie składniki były mięciutkie. Zupę oczywiście podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń