Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik porowy

Krupnik porowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 1210

Pożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Składniki

  • 2 pory (białe części)
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 250 g drobiowych kabanosów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu białowieskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pory kroimy w piórka.
    Seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
    Marchew w pół talarki.
    Kabanosy kroimy na małe kawałki.
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w paski.
    Natkę drobno siekamy.
    Warzywa (bez pomidorów) i kabanosy smażymy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz białowieski, gotujemy około 15 min.
    Po tym czasie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
    Następnie dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze 10 min.

    Na koniec wsypujemy natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń