Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z kaszą pęczak

Krupnik z kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 4046

Prosta do przygotowania zupa. Idealna dla dzieci. Kasza pęczak należy do grupy kasz jęczmiennych. Zawiera dużo witamin (m.in.: B6 i PP) i składników mineralnych (m.in.: magnez, potas i żelazo).

Składniki

  • 2 litry wody
  • udko z kurczaka bez skóry (ok. 200 g)
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała, biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 gałązki świeżej kolendry (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • 120 g kaszy pęczak
  • 2-3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli i pieprzu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy kurczaka i wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bulionu. Gotujemy ok. 30-40 minut do miękkości warzyw.

    Warzywa i mięso wyjmujemy. Wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy 10 minut.

    W tym czasie 1-2 marchewki i 1 pietruszkę kroimy w talarki. Seler naciowy kroimy w kosteczkę, oddzielamy połowę mięsa od kości. Wszystko wkładamy z powrotem do garnka.

    Następnie dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą (na sitku) kaszę pęczak. Gotujemy 15-20 minut, do miękkości kaszy. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń