Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiście z przepisem na krupnik jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis. Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Tylko z moją ulubioną kaszą ;)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8799
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7603
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328393
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8799
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7603
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5188
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328393
Składniki
Kurczaka zalewamy około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone warzywa i kasza będą miękkie.
Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki. Smacznego ;)