Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem

Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3910

Dodano:

Odsłon: 4937

Oczywiście z przepisem na krupnik jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis. Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Tylko z moją ulubioną kaszą ;)

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie liście kapusty
  • 2 średnie ziemniaki
  • około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • około 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • opcjonalnie łodyga lubczyku
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka zalewamy około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli używamy lubczyk. Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone warzywa i kasza będą miękkie.

  2. Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła.
    Krupnik podajemy gorący. Można go obsypać odrobiną natki pietruszki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń