Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśna ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Kwaśna ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 4471

Dodano:

Odsłon: 231

Dziś zachciało nam się zupki ogórkowej takiej czystej bez śmietany jak to w dzieciństwie rodzice nam gotowali. Może nic specjalnego zwykła zupa ale za to taka jaką lubimy mega kwaśna a z dodatkiem ryżu porządnie syta, pamiętam jak mama taką zupkę nam gotowała a my krzyczeliśmy " mamo ugotuj nam ogórkową ze śniegiem " tak właśnie tak jak byliśmy mali to na ryż mówiliśmy śnieg, do dziś nie wiem dlaczego ale zawsze mama jak nam to przypomina to się śmiejemy.

Składniki

  • 500 g kości schabowych specjalnych na zupy,
  • 400 g ogórków kiszonych mam swoje,
  • 30 g masła prawdziwego,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 6-8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
  • 1,5 szklanki soku z ogórków szklanka poj. 210 ml,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka liści pora i selera,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki przyprawy np. Doprawka,
  • 250 g marchwi,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwaśna ogórkowa z ryżem bez śmietany.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest prawie miękkie dodać liście selera i pora, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Od czasu zagotowania zupy zmniejszyć ogień wsypać ryż i całość gotować do miękkości ziemniaków i ryżu.

  2. W międzyczasie gdy zupa z ziemniakami i ryżem gotuje się na średnim ogniu. Przygotować ogórki zetrzeć je na tarce jarzynowej, na patelnię położyć masło i go rozpuścić dodać starte ogórki i chwilę je podsmażyć aż zmienią lekko kolor.

  3. Gdy w wywarze są już miękkie ziemniaki oraz ryż, dodać podsmażone wcześniej ogórki oraz sok z ogórków chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawą doprawka, wsypać cukier. Gdy już zupa się pogotowała i ogórki są miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.

  4. Zupa wyszła bardzo smaczna i kwaśna taką jaką lubimy może nie wygląda pięknie ale zapewniam jest bardzo smaczna są też od masła oczka choć na zdjęciach nie ujęło tego. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnych zup można pominąć kwas z ogórków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń