Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica

Kwaśnica

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 709

Dodano:

Odsłon: 924

Przepis na góralską zupę z kiszoną kapustą.

Składniki

  • kiszona kapusta - 1 kg
  • wędzone żeberka wieprzowe - 0,5 kg
  • wędzony surowy boczek - 200 g
  • marchewka - 1 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • ziemniaki - 5 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • suszone grzyby - 4 szt.
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • liście laurowe - 4 szt.
  • kminek - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwaśnica

Przygotowanie

  1. Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa.

  2. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotujących się żeberek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości.

  3. Wyjmujemy żeberka, usuwamy kości i wrzucamy mięso z powrotem do zupy. Dodajemy posiekany czosnek, kminek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Na rozgrzanej patelni smażymy posiekany boczek z cebulą. Osobno gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do zupy wrzucamy boczek z cebulą i ziemniaki. Chwilę razem gotujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń