Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może by tak kwaśnicę na obiad z kiszonej kapusty na żeberkach, ziemniaczki ugotowane osobno okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny? Kiedyś to była słonina gruba aż ciekła tłuszczem a w dzisiejszych czasach trudno o taką słoninę jest trochę grubsza niż papier no ale jest. Miałam ugotować kapuśniak ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam kwaśnicę, wyszła tak smaczna i mocno kwaśna że nic nie zostało.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 983
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1413
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 983
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11936
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1413
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części i opłukane żeberka, wkroić dowolne marchew i resztę włoszczyzny. Zagotować zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości żeberek. W trakcie gotowania się wywaru z żeberkami dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe.
Gdy w gotującym się wywarze żeberka są już miękkie dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, zamieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotało do pełnej miękkości kapusty. Jak już kapusta jest miękka zdjąć ją z ognia i wsypać pieprz naturalny zamieszać i gotowe.
Ugotowaną kwaśnicę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi skwarkami ze słoniny. Ja lubię podane razem na jednym talerzu zaś mąż woli osobno ziemniaki a w miseczce kwaśnicę. Jeżeli ktoś lubi przed podaniem można posypać kwaśnicę pieprzem ziołowym podkreśla on smak kapusty kiszonej a zamiast słoniny można podsmażyć wędzony boczek.