Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A może by tak kwaśnicę na obiad z kiszonej kapusty na żeberkach, ziemniaczki ugotowane osobno okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny? Kiedyś to była słonina gruba aż ciekła tłuszczem a w dzisiejszych czasach trudno o taką słoninę jest trochę grubsza niż papier no ale jest. Miałam ugotować kapuśniak ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam kwaśnicę, wyszła tak smaczna i mocno kwaśna że nic nie zostało.
Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części i opłukane żeberka, wkroić dowolne marchew i resztę włoszczyzny. Zagotować zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości żeberek. W trakcie gotowania się wywaru z żeberkami dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe.
Gdy w gotującym się wywarze żeberka są już miękkie dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, zamieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotało do pełnej miękkości kapusty. Jak już kapusta jest miękka zdjąć ją z ognia i wsypać pieprz naturalny zamieszać i gotowe.
Ugotowaną kwaśnicę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi skwarkami ze słoniny. Ja lubię podane razem na jednym talerzu zaś mąż woli osobno ziemniaki a w miseczce kwaśnicę. Jeżeli ktoś lubi przed podaniem można posypać kwaśnicę pieprzem ziołowym podkreśla on smak kapusty kiszonej a zamiast słoniny można podsmażyć wędzony boczek.
Zupka wyszła bardzo smaczna,inna niż z samej warzywnej mrożonki lub z pieczar...
Odsłon: 3676
Lekka,smaczna i dietetyczna:)
Odsłon: 3957
Pyszny, zdrowy sernik borówkowy.
Odsłon: 177
Ta zapiekanka to jedno z klasycznych dań kuchni angielskiej. Może być podane...
Odsłon: 5339
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 18
Włoski prosty przepis na makaron. Szybkie ale jednocześnie wykwintne danie. M...
Odsłon: 33493
Pyszny, zdrowy sernik borówkowy.
Odsłon: 177
Ta zapiekanka to jedno z klasycznych dań kuchni angielskiej. Może być podane...
Odsłon: 5339
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 18
Włoski prosty przepis na makaron. Szybkie ale jednocześnie wykwintne danie. M...
Odsłon: 33493
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części i opłukane żeberka, wkroić dowolne marchew i resztę włoszczyzny. Zagotować zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości żeberek. W trakcie gotowania się wywaru z żeberkami dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe.
Gdy w gotującym się wywarze żeberka są już miękkie dodać pokrojoną drobno kapustę kiszoną, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, zamieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotało do pełnej miękkości kapusty. Jak już kapusta jest miękka zdjąć ją z ognia i wsypać pieprz naturalny zamieszać i gotowe.
Ugotowaną kwaśnicę podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi skwarkami ze słoniny. Ja lubię podane razem na jednym talerzu zaś mąż woli osobno ziemniaki a w miseczce kwaśnicę. Jeżeli ktoś lubi przed podaniem można posypać kwaśnicę pieprzem ziołowym podkreśla on smak kapusty kiszonej a zamiast słoniny można podsmażyć wędzony boczek.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Zupy
Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych
Zupy
Kapuśniak z młodej kapusty. Sycąca wiosenna zupa
Zupy
Zupa krem z pieczonych buraków
Zupa ogórkowa krem z chipsami boczkowymi
Delikatna w smaku , aromatyczna, wzbogacona chipsami - pokochają wszyscy.
Odsłon: 21
Zupa grochowa na kościach żeberkowych wędzonych
Mam dziś dla was propozycję na pyszną zupę grochową z zapalaną mąką na wędzon...
Odsłon: 93