Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś starożytna (acz spożywana także w dzisiejszych czasach) zupa La Minestrella di Garfagnana (choć istnieją też wersje tej zupy z innych regionów italii) podstawowym składnikiem tej zupy są zioła rozmaite , maksymalnie może być ich 30 rodzajów w jednym garnku ! Ja użyłem nieco mniej a mianowicie : - Babka lancetowata - Mniszek lekarski - Czosnaczek - Nasturcja mniejsza - Koper włoski (Fennel) - Nagietek - Szałwia - Babka szerokolistna - Szczypior - Seler naciowy - Bluszczyk Kurdybanek - Stellaria - Por - Lubczyk - Cykoria - Pokrzywa Do tego dochodzi bulion, cebula , marchewka i 2 ząbki czosnku i fasola Zupa ta do 1700 roku była podawana z chlebem lub focaccią ale potem trwającą do dziś tradycją , stało się podawanie go z chlebem z kukurydzy i ziół zwanym MIGNECCI. Zupę tę często serwowano w dniu święta Volturnalia czyli 27 sierpnia. ps. Którego wizerunek stanowi aranżację dzisiejszego talerza Boga tego często przedstawiano z dzbanem wody i trójzębem. Volturnalia jest to święto ku czci przede wszystki jednego z najstarszych bogów rzymskich (bo wywodzi się on z czasow Etrusków) , boga Volturnusa, „boga wód”, boga fontann. Volturnus był plemiennym bogiem rzeki, który później został zidentyfikowany jako bóg Tybru. Jego imię nosi rzeka Volturno w południowych Włoszech. Volturnus był ojcem bogini Juturny, którą po raz pierwszy utożsamiano ze źródłem w Lacjum w pobliżu rzeki Numicus, a później ze sadzawką w pobliżu świątyni Westy na Forum Rzymskim. Oboje uczczono tego dnia ucztami, piciem wina i grami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 5
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Liście ziół należy umyć i pokroić , wraz ze strąkami fasolki , cebulą i marchewką.
Następnie po kolei wrzucić na rozgrzany olej i zblanszować. poczynając od cebuli , po 2 minutach czosnek i po chwili resztę zielniny i warzyw. Blanszujemy ok 5 do 8 minut . Następnie należy zalać bulionem i zagotować do miękkości warzyw. Doprawiając w miedzyczasie pieprzem świeżomielonym i solą do smaku.
W międzyczasie wyrabiamy mąkę kukurydzianą z wodą i ziołami i wkładamy do piekarnika na ok 20 / 25 minut . Piekarnik nagrzany do 200 stopni clesjusza ! Zupę podajemy z tym chlebkiem właśnie.