Do góry

Zupy Przepis na:

Lekka zupa jarzynowa

Lekka zupa jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 186

Dodano:

Odsłon: 1360

lekka i bardzo smaczna zupa bez śmietany.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 l wody
  • 1 łyżka masła
  • sól, majeranek do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 700 g ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 2 gałązki kopru świeżego
  • 2 gałązki natki pietruszki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zalewamy wodą Marchewkę, pietruszkę, seler, kmin, ziele angielskie, liście laurowe, dodajemy masło i sól, gotujemy przez 10 minut, na średnim ogniu. Międzyczasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do naszej zupy i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy kalafior rozdrobniony na małe różyczki. Z naszego garnka wyciągamy ugotowaną marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy na mniejsze części i wrzucamy z powrotem do zupy (można je pokroić na samym początku) i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.

    Zupę możemy podawać w wersji czystej z chlebkiem jak na zdjęciu, lub z łyżka śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń