Do góry

Zupy Przepis na:

Litewski chłodnik z botwinką

Litewski chłodnik z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5555

Dodano:

Odsłon: 6134

Taki chłodnik serwuję w upały,orzeźwiający i lekki:)

Składniki

  • sok z buraków 250ml
  • maślanka 500ml
  • kwaśna śmietana 500ml
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej botwiny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Litewski chłodnik z botwinką

Przygotowanie

  1. Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną.Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem.

  2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę.

  3. Posiekane zioła oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem.Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej,lekko posolonej wody.Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku.

  4. Jajka obrać ze skorupek,następnie grubo posiekać.Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek.Zalać przygotowanym chłodnikiem.Przed podaniem chłodnik można udekorować gałązkami świeżego koperku lub natki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 15 lipca 2013 Tak szybki obiadek,tak lubię:)Bardzo proszę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lipca 2013 Ciekawy przepis bez gotowania, zabieram do książki :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń